اوت کوتور
اگه یه نگاه سرسری به دنیای مد داشته باشید ،حتما کلمه اوت کوتور به چشمتون خورده.لباس هایی که قیمتشون گاهی به اندازه یه آپارتمان میرسه ؛اما میخواییم بدونیم عبارت اوت کوتور یعنی چی؟ دلیل این نامگذاری و قیمت ها چیه!!؟
اوت کوتور (به فرانسوی:Haute coture),(با تلفظ اوت کوتوغ) یه عبارت فرانسوی که به معنی "دوزندگی در سطح بالا"ست. این کلمه به انگلیسی به (High Fashion) ترجمه شده؛ که معادل مناسبی برای معنیش وجود نداره. "کوتور" در زبان فرانسه به معنی دوزندگی یا دوخت و دوز است اما گاهی اوقات به فشن، خیاطی و سوزن دوزی ام تعبیر میشه ؛ و کلمه "اوت" در زبان فرانسه به معنی "بالا"ست. اوت کوتور به خلق پوشاک و لباس های سفارشی میپردازه .مد درجه یک و سطح بالاییه که از اول تا آخرش با دست و پارچه های گرون قیمت ،توسط دوزنده های مجرب با دقت زیادی دوخته میشن. این کار بسیار زمان میبره و احتیاج به تکنیک های دوخت و دوز دستی ویژه ای داره.
لباس های اوت کوتور خاصه یه مشتری و مطابق با اندازه هاش دوخته میشه ؛به خاطر اینکه زمان، هزینه و مهارت زیادی برای هر لباس صرف میشه ،برچسب قیمت ندارن. کاملا واضح مشتری که چنین لباسی سفارش میده ،قیمت براش اهمیتی نداره. با توجه به قیمت های بالا دور از انتظار نیست که بازارش بسیار محدود باشه ؛به طوری که طبق آمار در سراسر دنیا اخیرا تنها 2000 نفر لباس اوت کوتور خریداری کردن، و بازارش فقط 200 مشتری ثابت داره ؛که 60 درصدشون آمریکایی هستن. لباس ها به حدی گرونه که گاهی ستاره های سینما برای شرکت در مهمونی های خاص این لباش هارو کرایه میکنن.در کل این واژه پوشاکی رو ارائه میده که در سطح بالای مد به صورت سفارشی و دست دوز تهیه میشن. در پاریس و یا پایتخت های مد دیگه ای مثل لندن، میلان، نیویورک و یا توکیو ،لباس های انحصاری و خاصی تهیه میکنه که با پوشاک آماده یا ماشینی (به انگلیسی:ready-to-wear یا به فرانسه pret-a-porter) تفاوت داره.
-تولد اوت کوتور
پیدایش اولیه این بخش از مد رو میتونیم در قرن 17 داخل کاخ ورسای بدونیم. جایی که "رز برتین" طراح سلطنتی برای ملکه "ماری آنتوانت" لباس های اشرافی آماده میکرد.لباس هایی که خیاط های چیره دست پاریس از اونا کپی برداری میکردن. با پیدایش کشتی های بخار زنای اشرافی از همه جای دنیا برای خرید این لباس ها به پاریس سفر میکردن؛ که پاریس رو برای اولین بار به عنوان مرکز مد دنیا معرفی کرد. اوت کوتور رو به عنوان یه شاخه از فشن میتونیم مدیون دستای یه خیاط انگلیسی بدونیم ؛ به نام "چارلز فردریک ورث" ، چارلز اصالتا انگلیسی بود اما شروع کار حرفه ایش در پاریس بود. تونست در قرن 19 دنیای مد رو تغییر بده.اطلاعات دقیقی که قبل از شروع دوخت از مشتری میگرفت ؛مثل جنس پارچه، رنگ و یا نحوه تزیینات لباس و رعایت جزئیات دقیق دوختی تا اون زمان سابقه نداشت.برای دوخت یه لباس اوت کوتور به طور متوسط بیش از 700 تا 800 ساعت کار مداوم نیاز بوده (بین 100 تا 150 ساعت برای یه دست کت شلوار و تا 1000 ساعت برای یه دست لباس شب زیبا )و بین 15 تا 20 نفر در مراحل مختلف روی لباس کار میکنن. با توجه به این اوصاف باید توجه داشته باشیم که هر لباس دست دوزی رو نمی تونیم اوت کوتور بدونیم.
در قرن 20 طراحای مشهوری مثل "شنل" و "بالنسیاگا" لباس هارو میدوختن و روی جزئیاتش کار میکردن. هیچ وقت بیشتر از 10 نمونه از یه لباس تولید نمیشد. زمانی که افراد دوره ی این لباس رو روبه پایان میدونستن افرادی مثل "زهیر مراد" و "الی صعب" رونقی دوباره بهش دادن.
-معیار های اوت کوتور
در سال 1945 معیار های اوت کوتور مقرر شدن و سال 1992 به روز رسانی شدن.برای اینکه مزونی حق اینو داشته باشه، که از عبارت اوت کوتور در تبلیغاتش استفاده کنه باید قوانین اتاق صنفی اوت کوتور رو رعایت کنه ؛ که به شرح زیر هستن:
-برای مشتریای خصوصی،با یک یا دو بار "پرو" کردن لباس طراحی کنه
-کار گاهی در پاریس داشته باشه که حداقل 15 کارمند به صورت تمام وقت کار کنن
-حداقل 20 کارمند فتی و متخصص تمام وقت داشته باشه
-در هر فصل از مد (دوبار در سال ) یه کلکسیون از حداقل 50 طراحی جدید لباس شب و پوشاک روز، برای عموم به نمایش بزاره.
اعضای رسمی اتاق صنفی اوت کوتور در بهار سال 2017 عبارتند از:
آدلاین اندره، الکساندر ووتیه، الکسیس مابیل، شانل، کریستین دیور، فرانک سوربیه، جیامباتیستا والی، ژیوانشی، ژان پل گوتیه،ژولین فورنیه ،مزون مارگیلا، اسکیاپارللی، استفانی رولند، ییجین یین (اعضای اصلی همگی در پاریس اقامت دارند)
اعضای وابسته:آرمانی، ورساچه، دیکتور اند رولف، الی صعب، والنیتنو
اوت کوتور به معنای توان مالی یه برندم محسوب میشه؛ به عنوان مثال ورساچه در زمان رکود اقتصادیش، اوایل سال 2000 ارائه محصولات اوت کوتورش رو متوقف کرد.هشت سال طول کشید تا دوباره تو این حوزه فعالیت کنه.
منبع : مدل شو